Geertsen.dk
    Menu
 Forside Forside
 Nyheder Nyheder
 Artikler Artikler
 Tips Tips
 Om mig Om mig
 Kontakt Kontakt
 IT nyheder IT nyheder

 Betingelser Betingelser
    Statistik
Indhold  
Nyheder 15
Artikler 10
Tips 9
   
Besøgstal (fra aug. 2004)
I alt 106565
Denne måned 503
I dag 9
    Afstemning
Hvor ofte besøger du www.geertsen.dk?
   
Dette er første gang
Dagligt
Ugentligt
Månedligt
Sjældnere
 
Antal stemmer 438
 
    Artikel: Slipstream drivere og opdateringer til Windows XP
Tilføjet: 13-03-2009 23:10:56 - Sidst ændret: 14-03-2009 16:41:05 - Læst 4390 gange
 
    Indholdsfortegnelse
Afsnit 1 - Indledning
Afsnit 2 - Klargøring
Afsnit 3 - DriverPacks integrering af drivere
Afsnit 4 - nLite integrering af driver
Afsnit 5 - Andre ting med nLite
Afsnit 6 - Lav en ny Windows XP CD med nLite

Afsnit 1 - Indledning

Ved installation af Windows XP på en nyere PC, er du måske stødt på ét af nedenstående problemer når Windows mangler en driver til f.eks. en SATA, SCSI eller RAID controller.

 • Selvom du har den korrekte driver på en diskette, så vil Windows ikke indlæse den ("cannot copy file..." / "kan ikke kopiere fil...")
   
 • PC'en du installerer Windows XP på har ikke et diskettedrev.

Løsningen kan være at ligge de nødvendige drivere direkte ind på Windows XP installations CD'en. Dette kan man gøre manuelt, hvilket kan være meget besværligt, eller få et par smarte programmer til at hjælpe sig med besværet. Denne artikel beskriver hvordan man kan løse problemet ved hjælp af programmerne nLite og DriverPacks.

Artiklen vil have 2 indgangsvinkler for at tage hånd om 2 forskellige situationer

 • Du ved hvilken driver du skal bruge, og har måske allerede hentet den fra Internettet
 • Du ved ikke hvilken driver du skal bruge, eller du ved ikke hvor du kan hente den

Hvis du ved hvilken driver du skal bruge og har hentet den, så vil vi kun gøre brug af programmet nLite. Hvis du ikke har driveren der skal bruges, så gør vi også brug af DriverPacks programmet.

Følgende skal derfor bruges i løbet af denne artikel:

 • En Windows XP installations CD
 • nLite - kan hentes på www.nliteos.com
 • DriverPacks - kan hentes på www.driverpacks.net hvor vi skal bruge både Base og MassStorage pakkerne (skal ikke bruges hvis du ved hvilken driver du skal benytte)
 • Et brænderprogram til at brænde den nye Windows XP installations CD (kan også gøres via nLite)

Gør ovenstående klar, og gem de ting du downloader et sted hvor du kan finde dem igen - f.eks. på skrivebordet.


Afsnit 2 - Klargøring

Installer programmet nLite - det er en kort installation hvor der blot skal klikkes Next / Accept nogle gange.

Udfør derefter følgende trin:

1) Opret en ny folder et sted på din PC. Jeg vil i resten af artiklen bruge folderen C:\Slipstream som udgangspunkt. Der skal bruges op til ca. 700MB fri plads alt efter hvor meget der skal integreres på CD'en.
2) Kopier alle filer og foldere fra din Windows XP installations CD over i C:\Slipstream folderen

nLite programmet kan bruges til mange andre ting end blot integrere drivere. F.eks. kan du også integrere nyeste Service Pack og diverse Windows opdateringer, samt gøre langt det meste af Windows installationen automatisk.

Hvis du ønsker at integrere nyeste Service Pack på CD'en, så hent Service Pack 3 fra Microsoft's hjemmeside: Dansk udgave - Engelsk udgave

Hvis du benytter en engelsk udgave af Windows XP, så kan du med fordel hente en "Post SP3 Update Pack" fra RyanVM's hjemmeside - den indeholder alle de opdateringer der er kommet efter Service Pack 3. Dermed slipper du så godt som for at bruge tid på at hente mange megabyte opdateringer efter du har installeret Windows. Jeg kender desværre ikke til en lignende pakke til den danske udgave af Windows.

Såfremt du ved hvilken driver du skal integrere på CD'en, så hop til Afsnit 4!


Afsnit 3 - DriverPacks integrering af drivere

Dette afsnit beskriver hvordan man via DriverPacks integrerer en række drivere til Windows CD'en sådan så din hardware blive genkendt under installationen af Windows.

Når man ikke ved hvilken driver man skal bruge, eller ikke kan få fat på den, så er DriverPacks en nem løsning. Den integrerer nemlig en række drivere fra flere forskellige producenter, og der er dermed en meget god chance for at den driver du skal bruge også er blandt dem.

Jeg tager udgangspunkt i integreringen af "Mass storage" pakken der indeholder drivere til harddisk controllere der f.eks. kører SATA, SCSI eller RAID. Disse vil for det meste ikke blive genkendt af en standard Windows installation, så derfor vil Windows heller ikke kunne installeres på en harddisk tilsluttet en sådan controller uden at man angiver en driver.

DriverPacks tilbyder dog også drivere til chipset, CPU, grafikkort, netkort (både almindelige og trådløse) og lydkort. Fremgangsmåden er den samme for alle pakker. Hvis du ønsker at integrere flere pakker, så kopieres de andre pakker ind sammen med "MassStorage" i punkt 2, og i punkt 8 vælges de andre pakker også.

1) Dobbeltklik på DriverPack Base filen du hentede tidligere. Filen hedder DPs_BASE_<version>.exe. Du vil så blive spurgt om hvor den skal gemme filerne. Her vælger du "C:\Slipstream\DP" og klikker derefter på "Extract"
2) Kopier DriverPacks MassStorage filen (DP_MassStorage_wnt5_x86-32_<version>.7z) ind i folderen C:\Slipstream\DP\DriverPacks
3) I folderen C:\Slipstream\DP starter du programmet DPs_BASE.exe

Da denne guide skrives færdig, er den danske sprog fil ikke opdateret (BASE version 8.12.4), så programmet giver nogle fejl hvis man forsøger at bruge de danske tekster.

4) Klik på + tegnet ud for "Settings", og vælg derefter "Location"
5) Kontroller at "disc" er valgt under "Installation platform". Klik derefter på knappen "Browse" og vælg folderen "C:\Slipstream"
6) Klik på + tegnet ud for "Settings", og vælg derefter "DriverPacksTM"
7) Sæt kryds i "DriverPack MassStorage <version>" og kontroller at der også er kryds i "DriverPack MassStorage text mode"
8) Klik på knappen "Slipstream!"

Den/de valgte driverpakke(r) vil nu blive tilføjet til slipstream folderen der senere vil udgøre den nye WindowsXP installations CD - dette tager et par minutter alt efter hvor mange pakker der skal integreres.

9) Slet alle filerne i folderen "C:\Slipstream\DP\DriverPacks" da de fylder for meget til at vi i den sidste ende kan have hele installationen på én CD såfremt man har tilføjet flere af pakkerne.

Med mindre du vil integrere specifikke drivere via nLite, så hop til afsnit 5.


Afsnit 4 - nLite integrering af driver

Dette afsnit beskriver hvordan man via nLite integrerer en specifik driver til Windows CD'en sådan så din hardware blive genkendt under installationen af Windows.

Hvis ikke du allerede har gjort det, så hent den pågældende driver nu da den skal bruges i dette afsnit. Hvis du henter driveren som en pakket fil (f.eks. ZIP eller RAR), så husk også at pakke den ud.

1) Start nLite programmet
2) Vælg "Dansk" i feltet "Language" og klik derefter på "Næste"
3) Klik på "Gennemse" og vælg "C:\Slipstream" folderen. nLite vil derefter afgøre hvilken version af Windows vi vil lave ændringer i.
4) Klik på "Næste" 2 gange for at komme til "Opgave valg"

I dette afsnit vil vi kun koncentrere os om at tilføje en driver til CD'en. Som tidligere nævnt, så kan nLite bruges til mange andre ting. Nogle af disse ting vil blive gennemgået i næste afsnit.

5) Klik på "Drivere" og "Bootable ISO" knapperne og derefter "Næste"
6) Klik på "Indsæt" og derefter "Enkelt driver"

Selve driveren består typisk af 4 filer. En "INF" fil, en "SYS" fil og en "CAT" fil - de 3 filer vil ofte hedde det samme. Den sidste er en fil der hedder "txtsetup.oem" som i visse tilfælde dog godt kan ligge i en anden folder.

7) Vælg "INF" filen til driveren fra mappen hvor selve driveren ligger, og klik derefter på "Åbn".
8) Vælg det punkt i listen hvor der står "Windows XP" ud for. Husk at sikre dig, at "Textmode driver" er valgt. Klik derefter på "OK".

Storage device textmode driver

Driveren er nu tilføjet!

Det er ikke kun drivere til en SATA, SCSI eller RAID controller man kan tilføje her. Drivere til andre typer hardware som f.eks. lydkort, netkort, skærmkort osv. kan også tilføjes her.

Hvis du ikke ønsker at lave andre ændringer via nLite, så klik på "Næste" og hop til afsnit 6. Ellers så gå videre til næste afsnit.


Afsnit 5 - Andre ting med nLite

Dette afsnit beskriver kort nogle af de mange andre ting man kan gøre med nLite.

Jeg vil beskrive hvordan man "slipstreamer" Service Pack 3 (og Post SP3 update pack), tilføjer informationer sådan så installation'en af Windows kører automatisk samt hvordan man kan lave visse mindre ændringer i selve Windows.

Hvis du har brugt nLite til at integrere din driver, så klik på "Tilbage" knappen indtil du når til "Opgave valg" billedet igen og start derefter fra punkt 5 i nedenstående liste.

1) Start nLite programmet
2) Vælg "Dansk" i feltet "Language" og klik derefter på "Næste"
3) Klik på "Gennemse" og vælg "C:\Slipstream" folderen. nLite vil derefter afgøre hvilken version af Windows vi vil lave ændringer i.
4) Klik på "Næste" 2 gange for at komme til "Opgave valg"
5) Klik på "Alt" knappen for at vælge, at vi skal gennemgå alle mulighederne og klik derefter "Næste"

Det først vi skal gøre er at slipstreame Service Pack 3 ind på CD'en. Hvis du ikke allerede har hentet SP3 som beskrevet i afsnit 2, så gør det nu.

6) Klik på "Vælg" knappen for at henvise til SP3 filen - WindowsXP-KB936929-SP3-x86-DAN.exe eller WindowsXP-KB936929-SP3-x86-ENU - som du har hentet. Klik derefter på "Åbn"

nLite går derefter automatisk i gang med at slipstreame SP3 ind på CD'en. Dette kan tage et par minutter, og der vil til sidst komme et vindue frem hvor der står "Integreret installation er fuldført".

7) Klik på "OK" og derefter "Næste" for at komme til "Hotfixes og Update Packs" billedet.

Hvis du benytter en engelsk udgave af Windows til denne artikel, så kan du her integrere de opdateringer der er udkommet efter SP3. Dette gøres via den "Post SP3 Update Pack" fra RyanVM's hjemmeside som også blev nævnt i afsnit 2. Jeg er desværre ikke bekendt med en lignende pakke til den danske udgave af Windows. Hvis du benytter den danske udgave, så gå videre til punkt 9.

8) Klik på "Indsæt" og henvis til "RVMUpdatePackSP3_<version>.7z" og klik derefter på "Åbn"
9) Klik på "Næste" for at komme til "Drivere" billedet.

Dette billeder gør vi ikke mere ved eftersom vi allerede har klaret dette i et af de tidligere afsnit.

10) Klik på "Næste" for at komme til "Komponenter" billedet.

Du vil få vist "Kompatibilitet" vinduet hvor du kan vælge hvilke grundlæggende komponenter i Windows som du vil gøre brug af. Ved at markere dem på dette billede, så vil nLite beskytte dig mod at fjerne funktioner fra Windows som er nødvendige for at du kan benytte de pågældende komponenter.

Dette punkt drejer sig nemlig om hvilke ting du vil fjerne fra Windows CD'en for at spare plads. Med mindre du virkelig ved hvad du gør eller du bare hader visse Windows komponenter, så ser jeg som udgangspunkt ikke nogen grund til at fjerne nogen ting via dette punkt. Det er i den sidste ende alligevel ret begrænset hvad du vil spare af plads, og skulle du senere komme til at mangle noget du har fjernet, så kan det i værste fald vise sig at være besværligt at få installeret det igen.

11) Hvis du vil fjerne noget fra CD'en, så vælg de komponenter du ved du vil gøre brug af senere så du ikke kommer til at fjerne dem ved et uheld, og klik derefter på "OK". Ellers klik på "Annuller"
12) Hvis du vil fjerne noget fra CD'en, så gå listen igennem og vælg de ting som du vil fjerne fra CD'en.
13) Klik på "Næste" for at komme til "Overvåget / Unattended" billedet.

Dette punkt giver dig mulighed for at angive din produktnøgle til Windows, samt at indstille visse andre grundlæggende ting. F.eks. navnet på PC'en, sprogindstillinger, oprettelse af brugere og indstillinger for Windows Update.

Langt de fleste punkter giver helt sig selv, men hvis du er i tvivl, så kan du klikke på det blå spørgsmålstegn der er ud for nogen af felterne - det vil give dig en forklaring på de indstillinger der kan vælges til det pågældende punkt.

Følgende punkter skal være udfyldt for at installationen kan køre automatisk:

 • Generelt: Produktnøgle
 • Brugere: Adgangskode
 • Netværks ID: Computernavn og Fuldt navn
 • Regional: Tidszone

Hvis de nødvendige felter ikke bliver udfyldt her, så vil installationen stoppe undervejs og spørge efter dem.

14) Hvis du vil lave en automatisk installation, så indtast som minimum de førnævnte nødvendige værdier. Ellers angiv de værdier du ønsker, og klik derefter på "Næste" for at komme til "Valgmuligheder" billedet.

Dette punkt giver dig mulighed for at tilpasse nogle avancerede / mere tekniske indstillinger i Windows. Der er som udgangspunkt ikke noget reelt behov for at ændre disse værdier, så gør det kun hvis du indsigt i det punkter du ændrer.

15) Klik på "Næste" for at komme til "Tweaks" billedet.

Dette punkt giver dig mulighed for at finjustere visse indstillinger i Windows. F.eks. mange af de småting som man starter med at lave når Windows er installeret så som at tilpasse hvilke ikoner der skal vises på skrivebordet, klassisk kontrolpanel, startside i Internet Explorer, vis skjulte foldere osv.

Langt de fleste punkter giver helt sig selv, men mange af punkterne har en nærmere beskrivelse i bunden af billedet hvis du holder musen hen over punktet.

16) Gå listen igennem og lav de justeringer du ønsker. Klik derefter på "Næste" og fortsæt til næste afsnit.


Afsnit 6 - Lav en ny Windows XP CD med nLite
Dette afsnit beskriver hvordan du får lavet en ny Windows XP CD som indeholder de ændringer du har lavet i løbet af denne artikel.

1) Klik "Ja" til at starte processen med at lave en ny CD

nLite vil derfter gå i gang med at lave de ændringer vi har lavet i afsnit 4 og evt. 5.

2) Klik på "Næste"

På "Bootable ISO" billedet kan du vælge hvordan den nye Windows XP CD skal laves. Mulighederne er:

 • Direkte brænding: Alle filerne til CD'en brændes direkte til CD'en én efter én

  Læg en CD i din brænder, og klik derefter på "Brænd" knappen.
   
 • Brænd image: Alle filerne samlet i en såkaldt ISO fil - de enkelte filer samlet i én stor fil som så brændes til CD'en

  Læg en CD i din brænder, og klik derefter på "Brænd" knappen.
   
 • Opret image: Opretter ISO filen uden at brænde den - værdifuldt hvis du først vil teste CD'en i f.eks. VMware eller Microsoft Virtual PC uden du bruger en CD på det

  Klik på "Lav ISO" knappen og vælg derefter hvor du vil gemme ISO filen. nLite vil så oprette ISO'et hvilket kan tage et par minutter.

3) Klik på "Næste" når nLite er færdig med den ønskede handling
4) Klik på "Afslut" for at afslutte programmet

Din nye Windows XP CD er nu klar til brug.

© Copyright 2004-2019 af Michael B. Geertsen ©
Designet er Valid HTML 4.01 og Valid CSS