Geertsen.dk
    Menu
 Forside Forside
 Nyheder Nyheder
 Artikler Artikler
 Tips Tips
 Om mig Om mig
 Kontakt Kontakt
 IT nyheder IT nyheder

 Betingelser Betingelser
    Statistik
Indhold  
Nyheder 15
Artikler 10
Tips 9
   
Besøgstal (fra aug. 2004)
I alt 106565
Denne måned 503
I dag 9
    Afstemning
Hvor ofte besøger du www.geertsen.dk?
   
Dette er første gang
Dagligt
Ugentligt
Månedligt
Sjældnere
 
Antal stemmer 438
 
    Artikel: Netsh - sådan skifter du let TCP/IP indstillinger
Tilføjet: 08-08-2005 21:00:54 - Læst 5938 gange
 
    Indholdsfortegnelse
Afsnit 1 - Generel information
Afsnit 2 - Gem den nuværende TCP/IP konfiguration
Afsnit 3 - Indlæs en gemt TCP/IP konfiguration

Afsnit 1 - Generel information

Det lille Netsh program gør det nemmere at skifte sine TCP/IP indstillinger. De fleste med en bærbar PC kan sikkert nikke genkendende til nedenstående situation.

Man bruger sin bærbare PC på flere flere forskellige lokationer, og hvert sted benytter de forskellige TCP/IP indstillinger. Det ene sted kan de f.eks. benytte DHCP og et andet benytter de sig af faste IP adresser. Hver gang man har flyttet til en ny lokation skal man bruge tid på at ændre sine TCP/IP indstillinger for at tilpasse sig det netværk man nu vil bruge. Dette kan godt være en langsommelig og træls ting at gøre i længden, da man skal klikke en del gange med musen inden alle indstillinger er lavet om.

Ved at benytte sig af Netsh kan al konfiguration vedr. TCP/IP dog ændres ganske let sådan så ovenstående situation ændres til at man blot skal dobbeltklikke på en genvej og så klarer Netsh resten.

Næste afsnit beskriver hvordan man gemmer sin nuværende TCP/IP konfiguration.


Afsnit 2 - Gem den nuværende TCP/IP konfiguration

Når man skal konfigurere netværk via Netsh, er det nemmeste at gemme de nuværende indstillinger og derefter tilpasse indstillingerne så man kan bruge dem på et senere tidspunkt.

Alle de efterfølgende kommandoer skal skrives i en DOS prompt. Denne prompt får man frem ved at klikke på Start -> Kør -> Skriv "cmd" -> Tryk på Enter - så vil den velkendte sorte DOS prompt komme frem.

Vis nuværende indstillinger

De nuværende indstillinger kan vises ved at skrive nedenstående kommando. Det vil vise TCP/IP indstillingerne for alle netkort i PC'en.

Kommando: netsh interface ip show config

Dette vil give en visning i stil med nedenstående.
 
Configuration for interface "Local Area Connection"  
DHCP enabled: No
IP Address: 192.168.1.4
SubnetMask: 255.255.255.0
Default Gateway 192.168.1.1
GatewayMetric: 0
InterfaceMetric: 0
Statically Configured DNS Servers: 192.168.1.1
Statically Configured WINS Servers: None
Register with which suffix: Primary only

Gem nuværende indstilling i en fil

De nuværende indstillinger kan gemmes i en fil ved at skrive nedenstående kommando. Det gør det let at ændre i indstillingerne til senere brug på f.eks. et andet netværk.

Kommando: netsh -c interface dump > c:\net1.txt

Dette vil ikke vise nogen på skærmen, men blot gemme indstillingerne i den fil man angav - i dette tilfælde c:\net1.txt. Har man flere netkort i PC'en, skal man være opmærksom på, at det er indstillingerne til alle netkort man gemmer i filen. Indstillingerne for "ikke nødvendige/relevante" netkort kan dog sagtens fjernes.

Åbner man filen som man lige har gemt sine indstillinger i, vil man i bunden kunne se de samme indstillinger som "show config" tidligere viste - dog i et knap så let læselig format.

Hver gang man så kommer til en ny lokation med en anden TCP/IP opsætning, konfigurer man manuelt sin PC så TCP/IP indstillingerne passer, og derefter bruger man så Netsh's "dump" kommando til at gemme opsætningen til det pågældende netværk. Dermed kan man hurtigt indlæse den konfiguration til næste gang man skal bruge det pågældende netværk.

Næste afsnit beskriver hvordan man så indlæser en gemt konfiguration.


Afsnit 3 - Indlæs en gemt TCP/IP konfiguration.

Efter en periode vil man have en række txt filer der hver især indeholder TCP/IP konfigurationen til et bestemt netværk. Disse konfigurationer skal selvfølgelig kunne indlæses igen før det giver nogen mening at gemme dem.

Alle de efterfølgende kommandoer skal skrives i en DOS prompt. Denne prompt får man frem ved at klikke på Start -> Kør -> Skriv "cmd" -> Tryk på Enter - så vil den velkendte sorte DOS prompt komme frem.

For at indlæse en gemt TCP/IP konfiguration skal man skrive følgende:

Kommando: netsh -f c:\net1.txt Dette vil ikke vise nogen på skærmen, men blot indlæse indstillingerne i den fil man angav - i dette tilfælde c:\net1.txt.

De gemte TCP/IP indstillinger er nu indlæst og træder i kraft med det samme. Man skal altså ikke at genstarte for at ændringerne få det til at virke.

Nemmere indlæsning

Hvis man vil være fri for at åbne en DOS prompt og indtaste en kommando hver gang man vil indlæse en TCP/IP konfiguration, så kan man lave et lille batch script som udfører Netsh kommandoen for dig.

Du skal blot gøre følgende:

1) Åben Notepad eller anden teksteditor
2) Indtast/kopier den Netsh kommando der indlæser konfigurationen fra den ønskede fil - f.eks. netsh -f c:\net1.txt
3) Når batch scriptet skal gemmes, så husk at sætte feltet "Filtype" / "Save as type" til "Alle filer" / "All Files". Hvis man glemmer dette, vil filen ikke bliver gemt som et batch script.
4) Gem filen som f.eks. "netværk1.bat" eller "dhcp.bat" på f.eks. dit skrivebord - det er vigtigt at man skriver endelsen ".bat".

For at indlæse TCP/IP konfigurationen, så skal du nu blot dobbeltklikke på det batch script som du lige har lavet - så indlæses TCP/IP konfigurationen uden du skal skrive noget som helst.

Så let kan det gøres :)


Ønsker man ikke at bruge Netsh men hellere vil bruge et Windows program til det (og som også kan flere andre "fancy" ting), så kan nedenstående programmer også gøre noget lignende.

MultiNetwork Manager fra Globesoft

NetSwitcher

© Copyright 2004-2019 af Michael B. Geertsen ©
Designet er Valid HTML 4.01 og Valid CSS